En smakrik sås som passar jättebra till alla typer av kött. Servera med tex potatisgratäng eller ugnsrostade rotgrönsaker. Denna såsen kan lagas flera dagar i förväg, det går även bra att frysa den.
Ingredienser
1 medelstor gul lök
1 morot
50g smör + 3 msk smör
2 krm grovmalen svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
4 msk vetemjöl
3 ½ dl fylligt rödvin
4 dl vatten + 1 mörk oxbuljongtärning
1 ½ msk kinesisk soja
1 ½ tsk italiensk salladskrydda
3 tsk svart vinbärsgelé
Instruktioner
- Skala och hacka löken och moroten grovt. Låt hacket puttra mjukt och glansigt i 50 g smör i en kastrull. Peppra och tillsätt vitlök. (Salt behövs ej)
tillsätt tomatpuré och pudra över mjölet. Rör om. Späd lite i taget med rödvin och buljong
under kraftig vispning. Låt koka upp mellan spädningarna.
- Sila ner såsen genom durkslag i en kastrull. Pressa med sked ur all sås ur grönsakerna.
Låt såsen koka några minuter under vispning. Smaka av med soja, salladskrydda och gelé.
Tilsätt 3 msk smör. koka upp.
Konsistensen ska vara simmig och smaken kraftig.
- Kan tillagas flera dagar i förväg och förvaras i kylskåp. Kan även frysas.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Goda såser och röror!
Vad är väl en middag utan en god sås eller röra? Såsen ska vara den...