Rödvinssås

Serverar: 6 portioner

En smakrik sås som passar jättebra till alla typer av kött. Servera med tex potatisgratäng eller ugnsrostade rotgrönsaker. Denna såsen kan lagas flera dagar i förväg, det går även bra att frysa den.

Ingredienser

  • 1 medelstor gul lök
  • 1 morot
  • 50g smör + 3 msk smör
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 ½ dl fylligt rödvin
  • 4 dl vatten + 1 mörk oxbuljongtärning
  • 1 ½ msk kinesisk soja
  • 1 ½ tsk italiensk salladskrydda
  • 3 tsk svart vinbärsgelé
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka löken och moroten grovt. Låt hacket puttra mjukt och glansigt i 50 g smör i en kastrull. Peppra och tillsätt vitlök. (Salt behövs ej) tillsätt tomatpuré och pudra över mjölet. Rör om. Späd lite i taget med rödvin och buljong under kraftig vispning. Låt koka upp mellan spädningarna.
    2. Sila ner såsen genom durkslag i en kastrull. Pressa med sked ur all sås ur grönsakerna. Låt såsen koka några minuter under vispning. Smaka av med soja, salladskrydda och gelé. Tilsätt 3 msk smör. koka upp. Konsistensen ska vara simmig och smaken kraftig.
    3. Kan tillagas flera dagar i förväg och förvaras i kylskåp. Kan även frysas.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Goda såser och röror!
    Vad är väl en middag utan en god sås eller röra? Såsen ska vara den...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben