Rönnbärsgelé

Gott vilt tillbehör till söndagssteken...Om bären inte fått någon frostnatt på trädet går det bra att lägga dem i frysen över natten. Skölj dem innan de fryses.

Ingredienser

  • 2 kg frostbitna rönnbärsklasar
  • 1 liter vatten
  • 9 dl (ca 800 g) strösocker per liter saft
  • 1 tsk halverade enbär
  • Instruktioner

    1. Om bären inte fått någon frostnatt på trädet går det bra att lägga dem i frysen över natten. Skölj dem innan de fryses.
    2. Saft: Lägg frysta rönnbär i kastrullen utan att tina dem först. Häll på kallt vatten. Lägg på lock och koka upp på medelvärme. Koka 5 minuter tills bären spricker sönder och släpper ur saften. Häll upp i silduk. Saften behöver självrinna under ett par timmar eller över natten. Pressa inte.
    3. Gelé: Mät saften och häll den i en vid kastrull eller traktörpanna. Koka upp och koka utan lock i 5 minuter. Skumma av. Rör ner sockret i två-tre omgångar. Rör tills det löst sig helt. Koka upp igen och skumma av. Koka 5-10 minuter.
    4. Krydda med enbär mot slutet.
    5. Dra kastrullen åt sidan. Skumma om nödvändigt.
    6. Fyll på rena små glas, koppar eller burkar som är lätta att stjälpa ur. Fördela bären i glasen.
    7. Låt kallna. Lägg ett papper över till nästa dag.
    8. Paraffinera och bind över.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    bolettebrygge 31 augusti 2009

    Mät saften????? Det står ju inget om att den skal kokas först ! Hur länge ?

    wildlife 11 augusti 2010

    Det står att man ska mäta saften, och då lär det ju va den saft man får under rubriken "Saft"....

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben