Rompope ( Mexikansk rom och ägglikör)

Tid: 3 timmar

Vad glad jag blev när jag hittade detta recept, var övertygad den var borta. Rompope är ganska vanligt i Mexico, till kaffet. Lite bökigt att göra, men väl värd arbetet.

Ingredienser

  • 1,25 l mjölk
  • 1½ dl mandel
  • 2,5 dl grädde
  • 1 krm bikarbonat
  • 3,5 dl strösocker
  • 9 äggulor
  • 1-2 msk vaniljsocker
  • 2 kanelstänger
  • 1 knivsudd riven muskotnöt
  • 1 knivsudd salt
  • 35 cl vit rom
  • Instruktioner

    1. Skålla och skala mandel, när den har torkat, mal ner den, blanda med strösocker.
    2. Koka upp mjölk och grädde i en 3 l kastrull ihop med bikarbonat, sänk värmen, häll i socker och nötblandningen, vaniljsocker, kanelstänger, riven muskotnöt och salt, nu skall den bara sjuda.
    3. Låt den sjuda tills den reducerats till hälften, ca 2-3 timmar, rör om ofta mot botten, så den inte bränns fast i botten, när den har reducerats, tas den från plattan, låt svalna.
    4. Vispa äggulorna lätt, häll dem sedan i den avsvalnade mjölkblandningen, blanda mycket noga, låt kallna. Häll blandningen genom en finmaskig sil, blanda nu i rom, OBS: Rom och mjölkblandning skall ha samma temperatur. Sila ev. en gång till så att den blir helt slät.
    5. Tappa upp på väl rengjorda flaskor, kan drickas nu, men är godare om den får stå minst en vecka. Kan förvaras upp till 5-6 månader i kylskåp, eller tre månader på sval plats.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Don_Pedro 23 juli 2008

    Verkligen jätte god!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben