Rosmarin- och citronkaka

Serverar: 15 portioner

Saftiga rutor med en spännande smakkombination av rosmarin och citron.

Ingredienser

  • 225 g rumsvarmt osaltat smör
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 2½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ krm salt
  • 3 ägg
  • 2½ dl siktat vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2½ dl gräddfil
  • Lag
  • 1.25 dl citronsaft
  • 1.25 dl vatten
  • 2½ dl socker
  • 2 stora rosmarinkvistar
  • Finrivet skal från 2 citroner
  • Servering
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och mjöla en form, 16x26 cm eller lägg bakplåtspapper i formen och låt det hänga ut över kanten.
    2. Vispa smör, citronskal, socker, vaniljsocker och salt ljust och luftigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt försiktigt mjölet blandat med bakpulver och varva med gräddfilen. Vispa smeten slät.
    3. Bred ut smeten i formen och grädda kakan i ca 35 minuter. Kontrollera med en provsticka att den är färdig i mitten.
    4. Blanda citronsaft,vatten, socker, rosmarin och citronskal i en kastrull. Värm över låg värme så att sockret löser sig. Koka upp lagen och sänk sedan värmen och låt allt sjuda i 5 minuter. Lagen ska tjockna lite.
    5. Stick små hål i kakan med en provsticka. Häll sakta den heta lgen i omgångar över kakan och låt lagen sugas upp innan mer hälls på. Låt kakan stå 20 mintuer så att lagen sugs upp helt innan kakan lyfts ur formen och skärs i bitar.
    6. Toppa med vispad grädde vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben