Rosmarinstekt lamm med grönsaksflarn och rostad vitlökssmetana

Serverar: 8 portioner

Saftigt, frasigt och krämigt gott är denna läckra rätt!

Ingredienser

  • Lammrostbiff
  • Ca 600 g lammrostbiff
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 msk smör
  • Salt
  • Peppar
  • 4 vitlöksklyftor
  • Grönsaksflarn
  • 200 g frysta solmogna torkade tomater eller 1 dl strimlade soltorkade tomater
  • 250 g färsk smördeg
  • 1 burk tapenade, 130 g
  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl finriven parmesanost
  • Fänkålssallad
  • 1 ask färsk persilja, 20 g
  • 2 fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Vitlökssmetana
  • 4 rostade vitlöksklyftor (från köttet)
  • 4 dl smetana
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Lammrostbiff: Grovhacka rosmarinen. Bryn rostbiffen runt om i smöret i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. lägg den i en ugnssäker form. Strö över rosmarinen. Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem på köttet. Sätt formen mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills köttets innertemperatur är 58 grader. Låt rosmarinen vara kvar på köttet och linda in det i fuktat smörpapper och låt det vila. Spara vitlöksklyftorna till smetanan.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Grönsaksflarn: Tina tomaterna om de är frysta. Rulla ut smördegen på en plåt med papperet under. Nagga hela degen med en gaffel, ca 15 gånger. Bred ut tapenaden på degen. Grädda flarnet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
    5. Ansa och skär zucchinin i ca ½ cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Stek grönsakerna (inte tomaterna) i omgångar i olivoljan i en stekpanna. Smaksätt med salt och peppar. Fördela zucchini, lök och tomater på den förgräddade smördegen. Finriv parmesanosten och strö på. Hit kan man förbereda flarnet. Värm det strax innan servering. Sätt ugnen på 200 grader. Värm flarnet mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills osten smält.
    6. Fänkålssallad: Hacka persiljan. Ansa och skiva fänkålen tunt. Blanda den med olivoljan och vinägern. Krydda med salt och peppar och vänd ner persiljan.
    7. Vitlökssmetana: Skala de rostade vitlöksklyftorna och pressa ner dem i smetanan. Smaksätt med salt och peppar.
    8. Servera lammrostbiffen med grönsaksflarnet, fänkålssalladen och smetanan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben