Festligt potatistillbehör till ex kyckling eller kött. Amandinepotatis kan bytas mot mandel-, sparris- eller Delikatesspotatis.
Ingredienser
8-10 st Amandinepotatis, ca 800 g
1/2 msk rapsolja
1/2 tsk salt
150 g bacon
100 g Svecia
2 dl matlagningsgrädde
2 msk hackad persilja
svartpeppar från kvarnen
Instruktioner
Sätt ugnen på 225°. Borsta potatisen, torka och dela den sedan på längden. Lägg halvorna med snittytan upp i en stor ugnsform. Droppa över rapsolja och strö över salt. Rosta potatisen i ugnen ca 20 minuter.
Strimla bacon, stek det knaprigt, häll av fettet och låt rinna av på hushållspapper.
Riv osten grovt på rivjärn och blanda med grädden.
Ta potatisen ur ugnen och höj ugnsvärmen till 275°. Häll gräddblandningen över potatisen och låt stå ytterligare ca 5 minuter i ugnen. Rätten skall få lite extra färg och grädden skall börja tjockna.
Strö över baconstrimlor och hackad persilja. Avsluta med några varv från pepparkvarnen.