Rotfrukts- och svampsoppa

Serverar: 6 portioner

Låt det vara bitar av rotsaker och svamp i soppan – eller mixa den slät.

Ingredienser

  • 1 dl torkade trattkantareller (ca 1 liter färska)
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 purjolök
  • 1 liten palsternacka (ca 75 g)
  • 3 potatisar (ca 250 g)
  • 400 g färsk svamp, t ex ostronskivling och shiitake
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 12 dl svampbuljong (vatten + tärning eller fond)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Blötlägg kantarellerna 15 min.
    2. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och skiva purjolöken. Skala och skiva palsternackan och potatisen.
    3. Ansa den färska svampen och skär i bitar.
    4. Fräs lök, vitlök, palsternacka och purjolök i smör och olja i en kastrull.
    5. Krama ur trattkantarellerna. Lägg i ca 1 dl blötlagda kantareller i lökfräset, samt potatis och 3/4 av den färska svampen (spar resten till servering). Stek under omrörning några minuter.
    6. Häll på buljongen och låt småkoka under lock ca 15 min tills rotsakerna är mjuka.
    7. Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare. Smaksätt med salt och peppar. Rör ner crème fraiche och hetta upp.
    8. Till servering: Stek resten av den blötlagda svampen och den färska svampen i smör. Salta och peppra. Toppa varje sopptallrik med 1–2 msk fräst svamp.

    Liknande recept

    5
    45 min
    4-6
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben