Rotsaksgratäng

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Rivna rotsaker blir saftiga och goda tillsammans i ugnen. En gryta som får stå och puttra en timme eller två smakar gott lite småkalla dagar. Passa på att göra något annat under tiden och gör gärna dubbel sats så blir det till att frysa in också.

Ingredienser

  • Ca 500 g benfri högrev, bog eller ytterlår
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 4 dl vatten
  • 1 st gul lök
  • 2 gula paprikor
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • ½ dl vispgrädde
  • Svartpeppar
  • 1 bit rotselleri, ca 300 g
  • 2 palsternackor, ca 200 g
  • 6 morötter, ca 300 g
  • 2 purjolökar
  • 4 dl riven lagrad ost
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • Några kvistar färsk timjan
  • 5 dl mellangrädde
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i 3X3 cm stora bitar. Bryn köttet i en stekpanna lite åt gången. Lägg över det i en gryta. Strö över mjöl och salt. Rör om. Tillsätt kryddorna. Häll vattnet över köttet. Sjud under lock på svag värme, ca 45 minuter.
    2. Skala och skiva lök och skär paprikorna och chilifrukten i bitar. Lägg dem i grytan tillsammans med curry och gurkmeja och låt grytan sjuda ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet känns klart. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
    3. Sätt ugnen på 200°. Montera den vändbara rivskivan med grova sidan på din köksmaskin. Skala rotsakerna och löken och riv dem på din köksmaskin. Varva grönsaker och det mesta av osten i en ugnssäker form. Salta och krydda med peppar mellan varven. Häll på grädde. Strö över resten av osten.
    4. Grädda i ca 45 min.

    Liknande recept

    4.8
    45 min
    4
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben