Rotsaksgratäng

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Mumsigt som tusan :-)

Ingredienser

  • 5 potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 6 dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • Färska hackade örter som basilika och oregano
  • 1 grönsaksbuljong
  • Ca 4-5 dl riven ost
  • 1 påse riven parmesanost
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk maizena, ljus redning
  • Instruktioner

    1. Skiva rotfrukterna och koka i vatten med grönsaksbuljongtärningen tills rotfrukterna mjuknat, ca 10 min. Häll sedan av vattnet.
    2. Lägg ut allt i en form och fyll på med mjölk och grädde. Hacka löken och lägg i formen, pressa i vitlöken. Salta och peppra och blanda väl. Blanda i de hackade örterna så tidigt som möjligt eftersom det är de som ger den ljuvliga smaken. Strö över osten, var generös med den.
    3. In i ugnen ca 25 min i 200 grader, rör gärna om ca 2 ggr under tillagningen.
    4. Man kan även blanda i blå bands ostsås som är gjord på emmenthaler och parmesan för att få det lite tjockare om det behövs. Allt beror på vilken ost och potatis som använts.
    5. Jag serverade detta till en bacon och vitlöksmarinerad entrecote med en grönsallad och balsamvinäger. Oj, så gott det blev :-)

    Liknande recept

    4.8
    45 min
    4
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben