Jättegoda köttbullar med senap och brun farin. Receptet innehåller jättebra tips ifall man vill frysa dem - jag har lagat dessa i flera år och de går alltid hem.
Ingredienser
1 kg köttfärs
1 st ägg
3 msk stark senap, tex fransk
1 st gul lök
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk brun farin
1 tsk fyra kryddor
4 msk ströbröd
2 dl mjölk eller grädde
Instruktioner
- Finhacka löken och fräs den lätt i en stekpanna så att vattnet avdunstar.
- Blanda köttfärsen med ägg, kryddorna, senap, brun farin, lök och mjölk.
- OBS! Ströbrödet ska INTE ligga i blöt i förväg, utan det ska suga upp vätskan i smeten.
- Smaka av smeten eller provstek en köttbulle.
Justera kryddningen efter smak.
- Forma köttbullarna med sked eller händerna.Ta olja i handen om det blir kletigt.
- Ska köttbullarna ätas samma dag, dvs inte frysas så kan du steka dem direkt.
- Men ska de frysas in, blir det bättre att koka köttbullarna först. Då behåller de sin form och blir inte lika torra.
- Så här kokar och fryser du dem:
Koka upp vatten i en stor gryta.
Lägg i köttbullarna. Vattnet behöver inte stormkoka.
Låt köttbullarna koka i 2-3 minuter. Rör inte omkring bland köttbullarna utan låt dem koka färdigt.
Lyft upp med hålslev.
- Lägg köttbullarna på en plåt och frys in dem. Efter ett dygn i frysen kan du lägga dem i påse eller burk. På det här sättet blir de styckfrysta.
- När du senare tinar dem, behöver du bara bryna dem i lite smör i en stekpanna och de får en vacker stekyta och är fortfarande runda och prydliga.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Extra julig mat!
Köttbullar, skinka, gröt och lutfisk känns juliga bara man säger namne...