Rustik skinkpanna från Normandie

Serverar: 6 portioner

En mustig bön- och skinkgryta sjuds i en simmig sås med cider och örter under ett täcke av smördeg. Perfekt mat för kalla vinterkvällar.

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 hackad gul lök
  • 2 palsternackor, tärnade
  • 2 potatisar, tärnade
  • 2 morötter, tärnade
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1½ dl torr cider
  • 3 msk crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 800 g cannellinibönor på burk, sköljde, avrunna
  • 500 g rökt skinka, tärnad
  • 1 msk färsk mejram, hackad
  • 200 g fryst smördeg
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i lök, palsternacka, potatis och morötter. Fräs två minuter under omrörning. Tillsätt buljongen och koka upp, låt sjuda fem minuter. Låt rotfrukterna rinna av, spara buljongen.
    3. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Vispa ner 1½ dl av buljongen och cidern, lite i taget, och koka upp. Vispa ner crème fraiche.
    4. Blanda rotfrukter, vitlök, bönor, skinka, mejram och sås i en ugnsfast form som rymmer två liter.
    5. Lägg pajdegen över formen och nyp ihop kanten på degen så att den fastnar på formen och täcker den helt.
    6. Skär fyra snitt i pajdegen och sätt in formen i ugnen. Grädda cirka 20 minuter tills pajdegen är gyllene. Låt vila tio minuter före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben