Rysk fiskfärs med kaprissås

Serverar: 6-8 portioner

Passar även bra att servera räk-, citron- eller hollandaisesås till denna fiskfärs.

Ingredienser

  • Fiskfärs
  • 500 g gäddfilé (eller gös)
  • 200 g smör
  • 60 g (1 dl) vetemjöl
  • 2 dl lättgrädde
  • 5 ägg (separera gulorna och vitorna)
  • Salt
  • Peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • Smör att smörja formen med
  • Ströbröd
  • Kaprissås
  • 1 ½ msk smör
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 1 ½ dl fiskbuljong
  • 2 äggulor
  • 1 ½ dl helmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk kapris
  • 1 msk kaprisspad
  • Salt
  • En nypa saffran
  • Instruktioner

    1. Fiskfärsen: Ta ut ingredienserna i rumstemperatur 30 minuter innan du börja laga maten. Smörj färsformen väl med smör och bröa med ströbröd.
    2. Skär smöret i tärningar. Mal fisken och smöret till en jämn massa i en matberedare och smaksätt med salt. Vispa samman äggulorna, lättgrädden och vetemjölet. Rör ned i fiskmassan, lite i sänder. Vispa äggvitorna och grädden i varsin skål. (Börja med äggvitorna, så behöver du inte diska vispen mellan varven.) Vänd först ner den vispade grädden och därefter de vispade äggvitorna med rejäla tag i fiskmassan. Häll blandningen i en form, täck med bakplåtspapper och låt stå 50 minuter i vattenbad i 150-gradig ugn. Låt färsen svalna 5-10 minuter innan du stjälper upp den. Skär färsen i skivor och servera med kaprissåsen.
    3. Kaprissås: Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet. Rör ned fiskbuljongen och låt koka 5 minuter. Vispa äggulorna och mjölken i en skål. Häll först den kokande såsbasen i äggmjölken och sedan tillbaka i kastrullen. Hetta försiktigt upp under ständig vispning tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt och en nypa saffran. Vispa grädden. Värm såsen alldeles före serveringen och tillsätt den vispade grädden, kaprisen och kaprisspad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben