Rysk soljanka

Serverar: 4 portioner

Att äta soppa är tradition i Ryssland och soljanka är en av landets favoriter. Soppan ska vara stark och ha en lätt syrlig smak.

Ingredienser

  • 500 g kalvkött, benfri bog
  • 1 1/4 l utspädd buljong (tärning eller fond)
  • 2 gula lökar
  • 1 stor ättiksgurka
  • 4 wienerkorvar
  • 1 citron
  • 1 msk olja
  • ½ tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl gräddfil eller crème fraiche
  • 12 svarta oliver, urkärnade
  • 1 msk hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Lägg köttet i buljongen och låt det långsamt koka upp. Skumma ytan, lägg på lock och låt sjuda ca 50 minuter på svag värme tills köttet är genomkokt. Ta upp köttet och låt det vila ca 15 minuter. Sila buljongen och häll tillbaka den i grytan.
    2. Skala och tärna löken grovt. Tärna gurkan. Skär korven på snedden i prinskorvsstora bitar. Skölj och skiva citronen. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken glansig. Tillsätt gurkan och låt den fräsa med en kort stund.
    3. Skär köttet i tärningar, ca 2x2 cm och lägg ner dem i buljongen. Tillsätt sambal oelek, gurk- och lökblandningen och korvbitarna. Låt alltsammans bli genomvarmt utan att koka. Smaka av med salt och peppar.
    4. Häll upp soppan i uppvärmda tallrikar. Klicka ner lite gräddfil, garnera med en citronskiva och oliver och strö över persilja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben