Sås - Tomat

Serverar: 5 portioner

Tid: 30 minuter

Tomatsås är egentligen ingen grundsås men kan lätt förvandlas till 'Köttfärssås' genom att sätta till brynt nötfärs, eller göra en 'Tomatsoppa' genom att späda den med grädde eller buljong

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 1/2 dl mjöl
  • 1 bit rotselleri (storlek som 1/4 morot)
  • 1/2 medelstor morot
  • 1/4 medelstor palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 lagerblad
  • 1 kvist persilja
  • 1 kvist timjan
  • 1 dl fläsktärningar, hackade, rökta, bacon
  • 1 1/2 dl tomatpuré
  • 0,5 l ljus fond (kalv, höns)
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    Hacka alla grönsaker och örter och fräs i smöret tillsammans med fläsket. Tillsätt tomatpuré och fortsätt fräsa några minuter Tillsätt mjölet och rör ut så det blir klumpfritt Tillsätt fonden (som skall koka) Låt koka i ca 20 min och smaka av med salt & peppar Sila och montera en klick smör så såsen blir glansig och 'rund' i smaken

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Lasagne
    En av de riktigt klassiska pastarätterna och en välkänd svensk favorit...

    Spaghetti med köttfärssås
    Vad äter vi svenskar till vår spaghetti? Köttfärssåsen är i ohotad top...

    Tacopaj
    Med glimten i ögat kan man konstatera att tacos har blivit en rätt lik...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben