Sesamlax med chiliris och limecrème

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Hittar du inte thaibasilika kan den ersättas med vanlig basilika, som dock har en lite sötare och mildare arom. Ännu en rätt jag inte kan äta, men lax går ju hem hos de flesta. Ur Allers nr 27/10.

Ingredienser

  • 4 portionsbitar laxfilé, 600-700 g
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 lime
  • ½ dl sesamfrön
  • 1 msk sesamolja
  • 4 msk sweet chilisås
  • 1 vitlöksklyfta
  • Limecrème
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • Saft av 1 lime
  • 1 msk thailändsk fisksås
  • ½ dl hackad thaibasilika
  • Chiliris:'
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk smör
  • 2 ½ dl jasminris
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • Servering
  • 2 limer
  • Färsk thaibasilika
  • Färsk röd chili eller chiliflagor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Börja med riset. Skiva chilin tunt med en vass kniv. Fräs chiliringarna i smöret på knapp medelvärme i en kastrull med tättslutande lock. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa ordentligt någon minut.
    3. Tillsätt salt och vatten i kastrullen, låt koka upp och sänk sedan till lägsta värme. Låt riset puttra under lock ca 25 minuter, tills allt vatten sugits upp av riset.
    4. Fortsätt med fisken medan riset kokar. Salta och peppra laxen runtom. Lägg i en bakpappersklädd långpanna. Riv skalet från limen och blanda med sesamfrön, sesamolja, chilisås och pressad vitlök. Bred blandningen över laxen. Stek mitt i ugnen tills ytan blivit litet brun och fisken är precis genomstekt, 10-15 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till limecrèmen.
    5. Servera fisken med riset, limecrèmen och extra lime att pressa över. Garnera med thaibasilika och extra chili.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben