Sesamlax med räkrisotto

Serverar: 4 portioner

Paneringen gör laxen god och festlig.

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • salt
  • peppar
  • 1 ägg
  • ½ dl sesamfrön
  • 2 msk smör + 1 msk olja
  • Räkrisotto
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 150 g blandsvamp
  • 2 msk olivolja
  • 2½ dl avorioris
  • 2 dl vitt vin el utspädd äppeljuice
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3½ - 5 dl hett vatten
  • 1 röd paprika
  • ½ purjolök
  • ½ chili, utan frön
  • 80 g bladspenat
  • 20 g smör eller 2 msk olivolja
  • 2 dl parmesanost
  • 200 g räkor , spar några till garneringen
  • Garnering
  • limeklyftor
  • dill
  • spenat
  • Instruktioner

    Salta och peppra laxen. Vispa upp ägget med en gaffel i en djup tallrik. Vänd först i ägget och sedan i sesamfrö. Låt ev fisken ligga kallt en stund innan den steks. Risotto: Skala och finhacka lök och vilök. Ansa svampen . Fräs lök , vitlök och svamp i olivolja , utan att löken tar färg, i en tjockbottnad kastrull. Vänd ner riset och fräs det glansigt. Tillsätt vin och låt det ånga av . Lös buljongtärningen i vattnet och rör ner lite buljong i taget under omrörning. Koka under lock på svag värme ca 20 min. Tillsätt ev mer varmt vatten . Skölj , kärna ur och finhacka paprikan. Finhacka chilin . Skölj och strimla purjolöken . Vänd ner grönsakerna , smöret, parmesanen och till sist räkorna i riset. Salta och peppra. Stek laxen laxen på båda sidorna i smör och olja 3 - 4 min på svag värme . ( tiden varierar beroende på fiskens tjocklek ). Dekorera med räkor , limeklyftor, dill och spenatblad Servera direkt med risotton

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Fin 10 oktober 2012

    Låter spännande! Ska testa i helgen :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben