sherry av råg

Detta recept var poppis på 80-talet. Jag gjorde en sats som fick stå i ett år innan jag började använda den. Det dög då som matlagnings sherry. Nu efter 20 år smakar det fantastiskt gott och kan avnjutas utan problem. OBS: Innehåller troligen en hel del gluten eftersom den är gjord på råg.

Ingredienser

  • 8 liter vatten
  • 1 ½ kg brunfarin
  • 2 ½ kg strösocker
  • 100 g jäst
  • 1 kg hela rågkorn
  • 8 apelsiner
  • 8 citroner
  • En jäshink med lock eller damejeanne
  • vattenlås
  • Instruktioner

    1. Koka upp vattnet och låt det svalna. Rör i allt socker och blanda ut jästen i lite av sockerlösningen.
    2. Häll den smälta jästen i hinken/damejeanne. Pressa frukterna, sila och häll i fruktjuicen samt rågen och rör om väl. Sätt på locket och vattenlåset.
    3. Låt det hela stå i rumstemperatur eller i tvättstuga/badrum i ca 4-5 veckor. Första veckan ska blandningen omröres 3 ggr/dag. Efter 4-5 veckor ska sherryn silas och tappas på rena flaskor. Ställ svalt åtminstone 6 mån.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben