Detta recept var poppis på 80-talet. Jag gjorde en sats som fick stå i ett år innan jag började använda den. Det dög då som matlagnings sherry. Nu efter 20 år smakar det fantastiskt gott och kan avnjutas utan problem.
OBS: Innehåller troligen en hel del gluten eftersom den är gjord på råg.
Ingredienser
8 liter vatten
1 ½ kg brunfarin
2 ½ kg strösocker
100 g jäst
1 kg hela rågkorn
8 apelsiner
8 citroner
En jäshink med lock eller damejeanne
vattenlås
Instruktioner
- Koka upp vattnet och låt det svalna.
Rör i allt socker och blanda ut jästen i lite av sockerlösningen.
- Häll den smälta jästen i hinken/damejeanne.
Pressa frukterna, sila och häll i fruktjuicen samt rågen och rör om väl.
Sätt på locket och vattenlåset.
- Låt det hela stå i rumstemperatur eller i tvättstuga/badrum i ca 4-5 veckor.
Första veckan ska blandningen omröres 3 ggr/dag.
Efter 4-5 veckor ska sherryn silas och tappas på rena flaskor.
Ställ svalt åtminstone 6 mån.
Liknande recept
Kommentarer (0)