Sichuanstekt reninnerfilé med purjolökspuré och rödvinssås
Serverar: 4 portioner
Tid: 1 timme
Sichanpeppar kan vara lite svårt att få tag på. Det som gör att den passar så bra är det finns en liten enbärssmak och doft som kompletterar det vilda i köttet.
Ingredienser
1 Reninnerfilé/pers
600 g purjolök
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 dl kalvfond. Utspädd
3 dl rödvin
2 charlottenlökar
1 lagerblad
1 kvist timjan
2 msk rödvinsvinäger
Sichuanpeppar
Salt
Peppar
Instruktioner
Reninnerfiléen
Putsa filéen från hinnor och dylikt. Torka av köttbiten och låt den vara i rumstpemeratur. Mortla pepparen och gnid in i köttet. INTE FÖR MYCKET... Samt salt. Stek i het panna och in på plåt i ugn som är ca 100 grader. 10-15 minuter för köttet. Plocka ut och vila vid 54 grader.
Purjolökspuré
Hacka purjolöken i mindre bitar. Fräs i smör tills mjukt. Häll i grädde och mjölk. (det kallas ofta gräddmjölk i recept). Puttra lugnt i 10 minuter. ta ut lite vätska i mugg. Mixa i blender och sila genom finmaskig sil. tillsätt vätska så att den får puré konsistens. Om den ändå blir för lös. Häll i kastrull och puttra försiktigt på spis. Salta efter behag.
Rödvinssås
Hacka charlottenlöken. I med vin, charlotten, lagerblad, timjan och peppar. Reducera tills simmigt/tjock. Tillsätt kalvfonden. Reducera tills nöjd
Tillsätt vinäger om du vill höja syran. När såsen fått rätt konsistens, Sila av och blanka av/montera lite smör efter behag.