Sir William-tårta (päron-marsipan-tårta)

Serverar: 8-10 portioner

Då jag jobbade i Tidaholm fanns det en tårta på kondiset: vit marsipan med tunt penslad choklad. Den smakade ljuvligt! Många, många år senare och mängder sökningar i böcker och google så fann jag en gammal tråd som ledde mot en päron-tårta. Lite besvärlig att göra, eftersom det är flertalet fyllningar som ska röras ihop. Fyllningarna är väl tilltagna, räcker till 1,5-1,8 st tårtor enligt min smak. Likaså med chokladen på toppen, jag klarade mig med 1/3 av mängden. Päron-purén kan man köpa som barnmatsburk eller göra själv. Recept finnes upplagt här på matklubben. Tårtbotten: fuska och köp en eller sök ett recept på tårtbotten här hos matklubben. Jag fuskade och köpte en.

Ingredienser

  • Päronmousse
  • 3 st gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 190 g päronpuré barnmatsburk (eller samma mängd egengjord päronpuré)
  • 2 msk koncentrerad päronsaft
  • ½ dl socker
  • Ett par droppar grön karamellfärg
  • Glasskräm
  • 1 dl vaniljkräm
  • 1 dl vispgrädde
  • Pärongrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk päronpuré
  • 2 msk koncentrerad päronsaft
  • 1 päron, skalat och hackat i småbitar
  • Ett par droppar karamellfärg
  • Chokladtryffel
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad 70%
  • Päron, konserverat om man föredrar den mjukare sorten, färskt för mer fasta bitar
  • Vit marsipan
  • Instruktioner

    1. Päronmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp puré, socker och saft i en kastrull, det ska inte koka. Dra av plattan och låt svalna en stund. Vispa grädden medans du väntar, blanda sedan ned päronkoket i grädden. Ställ svalt i kylen ett par timmar så att den stelnar till en mousse.
    2. Glasskräm: Blanda vaniljkräm (jag använde vanlig Ekströms) och vispad vispgrädde. Blanda ihop detta så får du en god tårtfyllning som passar de flesta tårtor.
    3. Pärongrädde: Vispa grädde fluffigt och tillsätt de övriga ingredienserna. Smakar ungefär som päronmoussen fast inte lika stark päronsmak och mycket fluffigare.
    4. Chokladtryffel: Värm grädden i kastrull på spisen, den ska inte koka! Dra av plattan och häll i chokladen hackad i bitar och rör om tills det blir en slät kräm.
    5. Tårta: Botten 1: Stryk på päronmousse. Botten 2: Stryk på glasskrämen. Finhacka päron och fördela över krämen. Botten 3: Stryk pärongrädde ovan och på sidorna. Kavla marsipanen alternativt rulla över ett färdigt lock. Pensla eller bred på chokladtryffeln. Beroende på hur mycket choklad man vill ha ovan marsipanen.
    6. Låt gärna stå i kylen över natten så den får "dra-te-sej" så den blir saftigare.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Ellysdotter 27 oktober 2015

    Du har alldeles glömt bort gèlatinbladen. De skall väl kramas ur och blandas i ?????

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben