En uppdaterad och väldigt stilig prinsesstårta! Björnbärsmoussen sätter sin tydliga prägel och skapar en harmonisk och frisk smakupplevelse med sylten.
– Bör göras dagen innan den serveras.
Ingredienser
Tårtbotten
50 g smör
1 dl vatten
3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm
5 gelatinblad
2 ägg
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
3 dl Arla visprädde
3 dl Arla mjölk
1 msk vaniljsocker
Bärmousse
4 gelatinblad
2 ägg
5 msk strösocker
150 g björnbär
50 g jordgubbar
2 msk pressad citronsaft
2 dl Arla vispgrädde
3 dl blandsylt t ex hemkokt
Sylt med björnbär, hallon och
Jordgubbar eller drottningsylt
Garnering
3 dl Arla visprädde
500 g marsipan
Röd och grön hushållsfärg
Instruktioner
- Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret, tillsätt vattnet och låt det koka upp. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Rör ner smör och vatten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre
delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 3 bottnar.
- Vaniljkräm:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Blanda övriga ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i krämen. Smaksätt med vaniljsocker. Låt krämen kallna.
- Bärmousse:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter. Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Blanda i bär och citronsaft. Smält gelatinbladen i lite vatten i en kastrull och rör ner det i en fin stråle i bärblandningen. Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner. Diska ur bakformen och klä den med plastfolie. Låt plastfolien hänga långt över kanterna. Lägg ner den översta tårtbottnen och stryk på ett tunt lager med sylt. Häll på vaniljkrämen. Stryk sylt på nästa botten. Lägg den med sylten mot vaniljkrämen. Stryk sylt även på ovansidan. Häll på bärmoussen. Stryk sylt på nästa botten och lägg på den med sylten neråt. Vik över plastfolien och tryck till lätt. Låt tårtan stå i kyl till nästa dag. Vispa grädden till ett fast skum. Vänd upp tårtan på ett tårtfat. Bred grädden över hela tårtan. Kavla 2/3 av marsipanen till en rund platta och täck tårtan. Tryck till så det blir som en kupolform på tårtan, jämna till kanterna med en kniv. Färga resten av marsipanen röd och grön. Gör rosor och blad och garnera tårtan.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Går bra att lägga samman två dagar innan, blir då ännu saftigare.