Sivs Stenåldersbröd

Serverar: 4 portioner

Ett recept från Siv Florén, Årets Hembakare 2003. Ett spännande bröd att prova på, kanske speciellt för förskolor och vid Mulle-aktiviteter.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten 37 °
  • 1 ½ dl kokt speltvete som körs i mixer
  • 2 msk barkmjöl
  • ½ msk salt
  • 1/4 dl granskottssirap
  • Ca 6 dl vetemjöl
  • Ca 8 dl grovt rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Blanda alla ingredienserna i köksmaskinens skål och knåda i 5 minuter, tills degen släpper skålens kanter. Eller smula jästen i en skål, rör ut den med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet samt övriga ingredienser. Spara lite av rågmjölet till utbakningen. Bearbeta degen ordentligt tills den är smidig och släpper skålens kanter.
    2. Låt jäsa övertäckt i skålen i ca 30 minuter. Tag upp på mjölat bakbord. Dela i fyra delar och kavla, eller platta ut, till runda kakor. Gör hål i mitten.
    3. Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 200°.
    4. Grädda på mittfalsen ca 15 minuter.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben