Ett recept av Siv Florén, Årets Hembakare 2003.
Siv har valt att baka Sachertårtan i form och smeten räckte till 2 st 3-litersformar. Perfekt kaka till större sällskap!
Ingredienser
5 äggulor
2 ½ dl florsocker
1 msk vatten
150 g rumsvarmt smör
150 g smält blockchoklad
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
5 hårt vispade äggvitor
Fyllning
Aprikosmarmelad
Glasyr
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
2 msk ( 2-3 rutor) smält blockchoklad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt vatten, smör och smält choklad. Vänd ner vetemjölet som blandats med bakpulvret.
- Slutligen vänds de hårt vispade äggvitorna försiktigt ner i smeten. Häll smeten i en smord, eller bakpappersklädd, långpanna , ca 30 x 40 cm.
- Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr innan den tas ur ugnen. Låt svalna.
- Dela den kalla kakan och bred aprikosmarmelad på den undre delen. Lägg samman. Rör samman glasyren och bred över kakan.
- Gör ev. mönster med en gaffel eller spritsa lite av glasyren.
Liknande recept
Kommentarer (0)