Skaldjursgryta

En gryta à la Årets Kock. Nu kan du laga den hemma.

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 1/2 tsk salt
  • 1 fänkål
  • 500 g rotfrukter t ex morot, persiljerot, selleri, potatis
  • 3 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 dl vatten
  • 2 msk konc skaldjursfond
  • 2 dl Arla vispgrädde
  • 200 g vit fiskfilé
  • 150 g stora skalade räkor, ca 500 g oskalade
  • 1 dl strimlad bladpersilja,vid servering
  • Flingsalt, vid servering
  • Instruktioner

    1. Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem.
    2. Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Ta upp musslorna och spara spadet.
    3. Ansa fänkål och skala rotfrukter. Skär dem i bitar. Skala och hacka löken. Fräs fänkål, rotfrukter och lök i smör 2–3 minuter. Tillsätt cayennepeppar. Slå på musselspad, vatten och fond. Koka under lock ca 10 min, tillsätt grädde och koka upp.
    4. Skär fisken i bitar och lägg i grytan. Stäng av värmen och lägg på locket. Låt stå ca 5 min. Tillsätt musslor och räkor. Strö över persilja och flingsalt vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben