Fisk- och skaldjursgryta

Serverar: 4 portioner

Recept på skaldjursgryta eller gryta med skaldjur, musslor och fisk. En god gryta med smak av vitt vin, musslor, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bl.a.

Ingredienser

  • 1 l fiskbuljong (av tärning)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 20 blåmusslor (skrubbade)
  • 5 dl grädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 g saffran
  • 1 morot
  • 1 liten purjolök
  • 200 g laxfilé
  • 200 g torskfilé, sej eller hoki
  • 200 g kräftstjärtar eller räkor
  • Instruktioner

    1. Koka upp buljong och vin i en rejäl gryta. Sjud musslorna i buljongen tills de öppnat sig (släng de som inte öppnats).
    2. Ta upp dem ur buljongen och ta ut dem ur skalen.
    3. Slå i grädde och tomatpuré i buljongen. Fräs saffran i lite smör och rör ner i buljongen.
    4. Tärna rotfrukter och potatis i större bitar. Koka ca 10 minuter i buljongen.
    5. Skär fisken i bitar. Lägg bitarna i soppan och låt sjuda i 5-10 minuter. Lägg i musslorna och kräftstjärtarna precis före servering.
    6. Tips! Valfritt vitt vin passar till. Vitlöksbaguette eller aioli är gott till grytan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben