Recept på skaldjursgryta eller gryta med skaldjur, musslor och fisk. En god gryta med smak av vitt vin, musslor, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bl.a.
Ingredienser
1 l fiskbuljong (av tärning)
2 dl torrt vitt vin
20 blåmusslor (skrubbade)
5 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 g saffran
1 morot
1 liten purjolök
200 g laxfilé
200 g torskfilé, sej eller hoki
200 g kräftstjärtar eller räkor
Instruktioner
- Koka upp buljong och vin i en rejäl gryta.
Sjud musslorna i buljongen tills de öppnat sig (släng de som inte öppnats).
- Ta upp dem ur buljongen och ta ut dem ur skalen.
- Slå i grädde och tomatpuré i buljongen. Fräs saffran i lite smör och rör ner i buljongen.
- Tärna rotfrukter och potatis i större bitar. Koka ca 10 minuter i buljongen.
- Skär fisken i bitar. Lägg bitarna i soppan och låt sjuda i 5-10 minuter. Lägg i musslorna och kräftstjärtarna precis före servering.
- Tips!
Valfritt vitt vin passar till.
Vitlöksbaguette eller aioli är gott till grytan.
Liknande recept
Kommentarer (0)