Skaldjurssoppa med pilgrimsmusslor

Serverar: 10 portioner

Soppan kan förberedas fram till det att spenat och dill skall tillsättas.

Ingredienser

  • 1 kg räkor med skal
  • Skrov från rödingen
  • 2 lagerblad
  • 5 scharlottenlökar eller 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 liter vatten
  • 1 flaska torrt vitt vin (75 cl)
  • 1 msk salt
  • ½ tsk nymald vitpeppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 påsar spenat (à 80 g)
  • 2 knippen dill
  • Tillbehör
  • 10 pilgrimsmusslor
  • ½ tsk Liquid Smoke (Try Me)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • Skalade räkor
  • Dill till garnering
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna. Spara räkorna och lägg skalen tillsammans med skrov (ta bort gälarna från fiskhuvudet) i en stor gryta. Tillsätt lagerblad, skalad lök, vitlök och vatten. Sjud under lock i 20 min. Sila buljongen genom en finmaskig sil så att även räkromen fastnar. Häll tillbaka i rengjord gryta.
    2. Tillsätt vin, salt, peppar och grädde. Koka ihop buljongen utan lock tills kanappt 2 liter återstår. Hit kan förberdas
    3. Servering: Hetta upp soppan. Skölj ev spenaten, ta bort de grova dillstjälkarna. Mixa spenat och dill med 2 dl av soppan i en bunke med mixerstav.
    4. Blanda pilgrimsmusslorna med salt och Liquid Smoke. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek musslorna på medelstark värme 1-2 min på varje sida.
    5. Lägg 1 mussla och en liten hög räkor på varje tallrik. Garnera med dill. Blanda spenatröran med den heta soppan och häll upp på kannor. Ställ fram tallrikarna och häll i soppa efter hand.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben