Skållat långpannebröd

Serverar: 4 portioner

Det blir fyra fina bröd av den här satsen som bakas i långpanna - mycket smidigt! Pensla dem med olja utmed sidorna före gräddningen, så ska det gå lätt att skilja dem åt.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk stött fänkål
  • 1 msk salt
  • 100 g smör el margarin
  • 5 dl vatten
  • 100 g jäst
  • ½ dl sirap
  • 4 dl grahamsmjöl
  • Ca 2 liter vetemjöl
  • Olja till pensling
  • Instruktioner

    1. Koka upp 5 dl vatten, ta kastrullen från värmen. Tillsätt rågmjölet, fänkål och salt, blanda samman till en tjock gröt. Låt stå tills gröten blivit rumstempererad eller till nästa dag.
    2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vatten och värm till 37º. Lös jästen i vätskan, tillsätt sirapen och rör ut denna. Häll vätskan över gröten och blanda samman. Tillsätt grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den är bland och smidig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 45 minuter.
    3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i 4 lika stora bitar och baka ut till limpor. Lägg limporna på tvären i en långpanna, 30x40 cm, med bakpapper. Pensla limpornas sidor med olja. Skär med vass kniv några djupa snitt i varje limpa.
    4. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 40 min. Spraya med vatten. Grädda bröden i 175º, i nedre delen av ugnen 50-60 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben