Serverar: 4-5 portioner
Tid: 55 minuter
En väldigt go o lättvindig gratäng. Gick hem även hos sambon o barna=)
1. Sätt ugnen på 200grader. Smörj en ugnsfast form. 2. bèchamelsås: smält smöret i en kastrull. Vispa mjölet. Spä med mjölken efter hand och låt såsen koka i några minuter. Var försiktig med värmen så att inte smöret bryns eller mjölken bränner fast i botten på kastrullen. Krydda med salt, peppar och ev riven muskot. 3. skala potatis och morötter. Finstrimla rotsakerna. Strimla den rökta bogen. Lägg allt i ugnsformen. pressa ner en vitlöksklyfta och tillsätt salt, peppar och rosmarin. Blanda runt noga. 4. Häll över bèchamelsåsen och strö över osten. Baka i nedre delen av ugnen i ca 40 min . 5. Servera med en sallad o bröd!