Skrei med spenat och pinjenötter

Serverar: 4 portioner

Festlig och fin fiskgratäng med både grönsaker och knapriga pinjenötter på toppen. Passa på för nu är det säsong för Skrei. Det är en extra fin torsk som "vandrat" från Barents hav till norska kusten.

Ingredienser

  • 600 g skrei eller annan vit fisk, i bitar
  • 150 g färska champinjoner
  • ½ gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g färsk bladspenat
  • ½ dl pinjenötter
  • Olivolja till stekning
  • Salt
  • Nymalen vitpeppar
  • Sås
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl fiskbuljong
  • ½ dl vitt vin
  • 2 dl riven parmesanost
  • Garnering och tillbehör
  • Citronskivor
  • Nykokt potatis
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Krydda fisken med salt och peppar. Koka ihop grädde, buljong och vin i en kastrull utan lock tills såsen tjocknar något. Det tar ca 10 minuter.
    3. Medan såsen kokar, skiva svampen och löken och fräs lätt i lite olivolja utan att det får färg. Skiva vitlöken och lägg ner i stekpannan tillsammans med spenaten. Låt fräsa med tills spenaten mjuknar. Krydda med salt och peppar.
    4. Lägg över allt i en ugnsform. Lägg fisken ovanpå. Blanda ner riven parmesanost i såsen och häll den försiktigt över fisken. Strö pinjenötter över. Gratinera ca 15 minuter mitt i ugnen.
    5. Garnera med citronskivor och servera med nykokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben