Smör

Tid: 20 minuter

Hur man gör eget smör.

Ingredienser

  • 1 l grädde
  • 2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Av en liter grädde får du ca 400 g smör. Börja med att vispa grädden tills den skär sig. Fortsätt vispa en stund till. Efter en stund separerar fettet och vätskan (kärnmjölken) sig. Häll av så mycket vätska som möjligt.
    2. I nästa steg ska smöret tvättas från mjölk- och proteinrester. Det gör att smöret håller bättre.Tvätta smöret genom att lägga fettklumparna i en vid bunke. Häll på 1-2 dl iskallt vatten och pressa smöret mot kanten i små portioner med en slev.
    3. På så vis pressas resterande kärnmjölk ut. Häll av och upprepa processen med nytt iskallt vatten. Gör denna process några gånger, salta med ca 2 tsk salt under tredje och sista gången. Smöret håller ca 2 veckor i kylen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Fudge
    En av våra mest älskade klassiker, när julgodiset plockas fram, är fud...

    Pajdeg
    Paj är en av våra mest älskade maträtter. En paj är en smart rätt som...

    Lasagne
    En av de riktigt klassiska pastarätterna och en välkänd svensk favorit...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben