Smördegsinbakad älgfärs med kantareller och rödvinssky

Serverar: 4 portioner

Älgfärs smaksatt med västerbottensost. Jag tillsatte grädde i skyn för mildare smak.

Ingredienser

  • 600 g älgfärs
  • 2 ägg
  • 1 dl Västerbottensost riven
  • 1 dl grädde
  • 300 g kantareller
  • 1 gul lök
  • 1 rulle färsk smördeg eller 2 frysta plattor
  • Salt
  • Peppar
  • Rödvinssky
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 morot
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk fond
  • 1-2 dl vatten
  • 1 msk smör
  • Maizena
  • Ev. grädde
  • Instruktioner

    1. Blanda färsen med ägg, riven ost och grädde. Smaka av med salt och peppar.
    2. Stek svampen och den hackade löken, krydda med salt och peppar.
    3. Lägg ut smördegen, forma färsen till en limpa och placera den på degen. Fördela svamp och lökblandningen runt limpan. Rulla ihop allt och pensla med äggula.
    4. Grädda i 180° i ca 45 min. Lägg gärna grönsaker på sidan av i formen.
    5. Rödvinssky: Fräs den hackade scharlottenlöken och den fin tärnade moroten i smör.
    6. Häll på rödvin och fond+vatten, reduceras till ungefär hälften. Red med maizena till lagom konsistens, sila skyn. Tillsätt ev grädde.
    7. Serveras med grönsaker och kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (8)

    solla43 3 augusti 2008

    Smakrikt och otroligt gott. En riktig festrätt

    kakan9 25 oktober 2009

    Jättegod, alla tyckte om den som blev bjuden. Gjorde inte skyn utan tog lingonsylt till i stället..

    Starlight-78 26 oktober 2009

    Det här blev väldigt gott, kommer definitivt göras igen. Och nästa gång ska jag göra mer av den goda såsen/skyn!

    tezzie 29 november 2009

    Ska testa detta ikväll, spännande :)

    anila 15 mars 2010

    Supergott!! :)

    recoplay 21 januari 2011

    Supergott! Vill man skära ner lite på kolhydraterna tycker jag inte att potatisen behövdes. Jag använde färska champinjoner och kantareller på burk, och gjorde ett stort smördegspaket, så det blev lite som en paj istället. Såsen var också toppen!

    ingemart 5 mars 2011

    Kanon men jag tog skogschampinjoner i stället för kantareller, ska prova med nötfärs nästa gång då jag inte är jägare.

    callisen 12 januari 2013

    En favorit, har gjort detta många gånger, fortfarande jättegott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben