Söndagsstek

Tid: 1 timme 40 minuter

Den gick hem i stugan. Med sötsur gurka.

Ingredienser

  • 1,5 kg nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalv
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 1 färsk rotselleri
  • 1 bunt persilja
  • Några kvistar timjan
  • 2 gula lökar
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 ansjovisfiléer (100 g)
  • Steksås
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 msk mjöl
  • 3 dl grädde
  • Lite ljus soja
  • Sky från ugnspannan
  • Sötsur gurka
  • Färsk gurka
  • Finklippt persilja
  • 1 tsk 24% ättiksprit
  • 1 msk strösocker
  • ½ dl varmt vatten
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugn på 150 grader.
    2. Bind eventuellt upp köttet med steksnöre. Skala och rensa rotfrukter, persilja och lök. Hacka i grova bitar. Ansjovisen hackas också grovt. Hetta upp en stekpanna. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
    3. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter. Låt grönsaker och ansjovis bli varma i pannan och fördela runt köttet. Sätt i ugnen och låt gå i cirka 40 minuter.
    4. Tillsätt 5 deciliter hett vatten. Stek ytterligare cirka 1 timme. Sätt i en termometer. Innertemperaturen ska vara över 65 grader, då är steken rosa. Vid 75 grader är den helt genomstekt. Välj hur du vill ha den. Låt steken vila 10 minuter. Skär i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat eller låt svalna helt och servera som kall marinerad stek. Skyn häller du av och gör sås eller marinad av. Rotfrukterna kan serveras till steken. Klassiskt till är kokt potatis, grönsaker, sötsur gurka, gelé och steksås. Serveras med kokt potatis, grönsaker, sötsur gurka, gelé och steksås
    5. Steksås: fräs 5 msk mjöl i 50 g smör. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning. Tillsätt 3 dl grädde. Låt koka 5 minuter. En skvätt ljus soja gör susen. Någon matsked gelé blir också gott. Örtsås blir det med någon deciliter hackade örter som dragon, persilja och gräslök. Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av med salt och vitpeppar.
    6. Sötsur gurka: skiva gurkan med osthyvel. Blanda ättika och socker späd med varmvattnet så sockret löses snabbt. Häll över gurkskivorna och den finklippta persiljan. Krydda med lite salt och nymaen vitpeppar (inte nödvändigt).
    7. Krama det hela med fingertopparna så att vätskan tränger in mellan skivorna. Låt stå och dra kallt någon timme eller mer. Häll av överskott av spadet innan serveringen.
    8. Det finns många varianter på inlagd gurka men det här tycker jag blir lagom. Håller sig ett bra tag och tål att djupfrysas. Fint tillbehör till många varmrätter, särskilt kött av olika slag, kalvstek är klassiskt. Den här beskrivna lagen räcker till mycket gurka. Gurkan kommer själv att avge en hel del spad efter att ha legat och dragit en tid. Denna lilla rätt är helt utsökt och jämförbar med den finaste pickles.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben