Söt galette med björnbär

Serverar: 8-10 portioner

Det är väldigt enkelt och befriande att baka en paj helt utan pajform. Sådana här pajer kallas bland annat för det franskklingande "galette" eller det italienskklingande "crostata". Oavsett vad du väljer att kalla den så ser den vackert rustik ut, som gjord för kyliga dagar då man inget annat vill än att värma sig med en bit söt björnbärspaj.

Ingredienser

  • Söt pajdeg
  • 150 g smör
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1½ msk socker
  • 1 nypa salt
  • 3 msk vatten
  • Mandelkräm
  • 50 g mandelmassa
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl socker
  • Björnbärsfyllning
  • 450 g frysta björnbär
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl socker
  • Pensling
  • Vatten
  • Rörsocker
  • Till servering
  • Vaniljsås eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Söt pajdeg: Nyp ihop smör, vetemjöl, socker, salt och vatten i en bunke. Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 minuter.
    2. Mandelkräm: Rör ihop mandelmassa, smör och socker i en skål. Du kan även köra allt i en matberedare om det känns lättare.
    3. Björnbärsfyllning: Blanda ihop björnbär, potatismjöl och socker i en skål.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Kavla ut pajdegen till en rund platta, ca 35 cm i diameter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut mandelkrämen men spara en kant runt om på ca 5 cm. Strö ut björnbären över mandelkrämen.
    6. Vik nu ihop degen över bären och tryck fast så att den inte faller ner. Pensla kanten med vatten och strö över rårörsocker. Grädda pajen i ca 40 minuter eller tills den är härligt gyllenbrun.
    7. Servera genast med vaniljsås eller vaniljglass.

    Liknande recept

    4
    1 h 10 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben