Söta potatisbullar med russin

Serverar: 15 portioner

Hemligheten bakom dessa goda bullars saftighet är potatis. Prova det här receptet nästa gång det vankas bullbak.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 25 g smör
  • 1½ dl mjölk
  • 200 g kokt och skalad potatis
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 4½ dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g rumstempererat smör
  • 150 g mandelmassa
  • 1 dl russin
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • 1 dl pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en mikro eller på svag värme i en kastrull.
    2. Tillsätt mjölken i smöret och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
    3. Pressa potatisen eller riv den på ett rivjärn och rör ner den i degspadet.
    4. Tillsätt socker, salt och 4 dl mjöl. Arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa 30 minuter.
    5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen, tillsätt resten av mjölet, ev lite extra om degen är för kladdig.
    6. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x40 cm. Bred ut det mjuka smöret på degplattan och smula över mandelmassa och russin.
    7. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i 15 bitar, knappt 3 cm breda. Lägg bitarna med snittytan uppåt i pappersformar eller direkt på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
    8. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna cirka 8 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben