Sötsur fläskgryta med couscous eller ris

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 2 timmar 45 minuter

När mina barn var yngre fanns det en period när de nästan bara ville ha den här typen av mat. Jag gjorde då några olika varianter på samma tema. Lättlagat, lättätet och barnvänligt med en smula fredagskänsla över det hela. Det enda man behöver tänka på att ha tid till att marinera köttet.

Ingredienser

  • 600 g grytbitar av fläsk
  • 1 burk ananas i skivor (ca 200 g)
  • ½ dl kinesisk soja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 gula lökar
  • 1 burk skurna bambuskott á 227 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm rosépeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 ½ krm mald ingefära
  • ½ msk råsocker eller farinsocker
  • Ev. salt
  • 1 ½ dl grädde, fetthalt efter eget önskemål
  • 1 tsk Maizena, ljus redning
  • 2 tomater (normalstora i klyftor eller 8 cocktailtomater i halvor)
  • Instruktioner

    1. Blanda ananasspadet, sojan och vinägern en skål. Lägg i köttet och låt detta marinera i minst 2 timmar. Tag upp köttet och låt detta rinna av. Spara marinaden. Finhacka löken. Bryn löken och köttet. Pressa över vitlöken, krydda och häll på marinaden. Tillsätt de avrunna bambuskotten. Låt köttet puttra tills det känns mört (ca 30-40 minuter). Tillsätt sockret. Smaka av och salta eventuellt extra om inte sojan har gett nog sälta. Tillsätt grädden blandad med mjölet. Skär ananasen i ca 2 cm stora bitar och lägg i dessa sist tillsammans med tomaterna i fina klyftor. Låt allt bli genom-varmt.
    2. Servera med couscous eller ris och en grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben