Sötsyrlig mangogryta

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 2 timmar

En suveränt god gryta till vardag och fest!

Ingredienser

  • 600 g grytbitar av nöt (t.ex. bog eller högrev)
  • 1 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 gula lökar
  • 1 lagerblad
  • ½ purjolök
  • 1 röd paprika
  • Ca 300 g blomkålshuvud
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ - 1 tsk sambal oelek
  • ½ dl mango chutney
  • 200 g mangotärningar (eller 6 strimlade torkade aprikoser)
  • 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
  • 2 msk rostade jordnötter
  • Smör eller olja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Börja med att bryna köttet i en varm panna så det får en fin stekyta. Lägg över köttet i en stor kastrull, gärna i gjutjärn.
    2. Slå på vatten och smula i buljongtärningar, lägg i lagerbladet.
    3. Skala löken och skär den i mindre bitar, lägg i grytan. Låt sjuda i ca 1-1½ timme.
    4. Ansa, skölj och strimla purjon. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Bryt loss buketter från blomkålen, dela dem om de är stora. Fräs purjolöken i smör eller olja i en gryta ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt paprika, blomkål, och sambal oelek. Lägg över allt i grytan med kött.
    5. Blanda i mango chutney och låt koka ihop ca 5 minuter.
    6. Tillsätt yoghurten och mangotärningarna (eller strimlade aprikoser) och värm en kort stund - kan skära sig om den får koka. Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Strö nötterna över grytan och servera med ris, gärna basmati.
    7. FÖR ALLA? Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör och använd mjölkfri crème fraiche, Sour supreme.
    8. Tips Går att få precis så "hot" som du önskar beroende på hur mycket sambal oelek du vågar ha i. Rätten blir bara bättre av att stå ett dygn i kylen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben