Lättbakat bröd, degen behöver inte ens knådas!
Vill man så kan man byta ut solroskärnorna mot 3/4 dl linfrö.
Ingredienser
1 pkt jäst
1 liter lättmjölk
2 tsk salt
1 1/2 dl solrosfrön
4 dl grahamsmjöl
5 dl vetekross
17 dl vetemjöl special
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, ca 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills den är helt löst.
- Tillsätt salt, solrosfrön, grahamsmjöl, vetekross och det mesta av vetemjölet.
Arbeta samman till en "grötdeg".
- Smörj 3 st 1 1/2 liters avlånga bakformar.
Fördela degen jämnt i formarna.
- Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen jäsa ca 1 timme under bakduk i rumsvärme på dragfri plats.
- Ställ formarna på galler i nedre delen av ugnen och grädda ca 1 timme.
- Om ytan på brödet blir för mörkt under gräddningen kan du täcka bröden med folie.
- Pensla bröden med kallt vatten, så blir skorpan mjukare och brödet blir lättare att skära.
- Tag bröden ur formarna och låt dem svalna på bakgaller.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Hej! Tänkte prova receptet. Jag undrar bara... Skall man ha rostade och saltade solrosfrön i brödet eller obehandlade? Tacksam för ett snabbt svar. Mvh Monika