Solrosbröd

Serverar: 3 portioner

Lättbakat bröd, degen behöver inte ens knådas! Vill man så kan man byta ut solroskärnorna mot 3/4 dl linfrö.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 1 liter lättmjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 1/2 dl solrosfrön
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetekross
  • 17 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, ca 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills den är helt löst.
    2. Tillsätt salt, solrosfrön, grahamsmjöl, vetekross och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en "grötdeg".
    3. Smörj 3 st 1 1/2 liters avlånga bakformar. Fördela degen jämnt i formarna.
    4. Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen jäsa ca 1 timme under bakduk i rumsvärme på dragfri plats.
    5. Ställ formarna på galler i nedre delen av ugnen och grädda ca 1 timme.
    6. Om ytan på brödet blir för mörkt under gräddningen kan du täcka bröden med folie.
    7. Pensla bröden med kallt vatten, så blir skorpan mjukare och brödet blir lättare att skära.
    8. Tag bröden ur formarna och låt dem svalna på bakgaller.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    6-8

    Kommentarer (1)

    Monika46 10 augusti 2008

    Hej! Tänkte prova receptet. Jag undrar bara... Skall man ha rostade och saltade solrosfrön i brödet eller obehandlade? Tacksam för ett snabbt svar. Mvh Monika

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben