Sommarens blåbärskaka

Serverar: 10 portioner

Man behöver egentligen inte vänta in blåbärssäsongen för att baka denna härliga kaka. Djupfrysta blåbär är oftast av god kvalitet.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ dl naturell yoghurt
  • 2 msk smält smör eller margarin
  • Matfett till formen
  • 2 äggvitor
  • 4½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Rivet skal och saften av 1 citron
  • Fyllning
  • 250 g rensade, färska blåbär eller 275 g frysta, osockrade
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk strösocker
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Placera ugnsgallret på mellersta falsen. Klipp till ett bakplåtspapper efter botten på en springform, ca 20 cm i diameter. Lägg pappret i botten. Pensla formens sidor med matfett.
    2. Tina de djupfrysta bären, låt dem rinna av ordentligt. Fördela bären på bottnen i formen. Blanda 1 msk potatismjöl och 1 msk socker och strö det över.
    3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda ner yoghurt, matfett, citronsaft- och skal. Vispa äggvitorna till hårt skum.
    4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen. Blanda snabbt och försiktigt samman till en jämn smet. Vänd ner de vispade äggvitorna. Häll smeten försiktigt över bären.
    5. Grädda 40-50 minuter eller tills kakan känns torr. Låt kakan stå kvar i formen i 10 minuter innan formen öppnas. Vänd kakan så att bären kommer uppåt. Servera kakan varm eller kall.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 15 min
    1
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben