Soppa - krämig räksoppa

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Denna räksoppa är av den "lyxiga" varianten och är väl värd besväret med tillagningen. Jag har skrivit västkusträkor i receptet och detta är för att de har en rikare sälta än norska eller grönländska frysta räkor. All räka kokas i havsvatten ombord på räktrålarna, de flesta fiskarna på västkusten tillsätter ytterligare lite salt när de kokar räkorna ombord, därför får västkusträkan en mer mättad saltsmak. Det går självklart med andra räkor, men man kaske får salta lite mer i soppan.

Ingredienser

  • ½ kg färska medelstora räkor (västkusträkor)
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 fint skivad gul lök
  • 3 fint skivade morötter
  • ¼ liten blekselleri, fint skivad
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • ½ skivad chilifrukt
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,2 g saffran
  • Maizenamjöl till redning
  • 1 litet knippe fint skuren gräslök
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna och lägg stjärtar och skal var för sig Fräs alla grönsakerna i smöret tills de är mjuka utan att ta färg. Lägg i skalen och tomatpurén och fräs ytterligare några minuter. Häll på vatten tills det täcker skalen, häll på grädden och låt sjuda i ca 15 min. Sila räkfonden och koka ned den tills hälften återstår. Lägg i saffran och smaka av med salt. Red fösiktigt av soppan med maizena Mixa eller vispa soppan tills den blir fluffig och lägg i gräslöken (gräslöken kan uteslutas)
    2. Vid serveringen: Värm räkstjärtarna i lite vatten (ej koka). Lägg räkstjärtarna i en pyramid i mitten på en varm djup tallrik och häll soppan runt räkpyramiden. Servera gärna ett vitlöksbröd till Njut !!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben