Soppa med rostad palsternacka, pistaschnötter och kallrökt laxröra

Serverar: 4 portioner

Krämig och len soppa. Pistaschnötter och kallrökt lax känns festligt och lyxigt. 620 kcal/portion Halvera receptet och servera som förrätt.

Ingredienser

  • 750 g palsternackor
  • 350 g potatis
  • 1 gul lök
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 250 g kvarg, 10%
  • 200 g kallrökt lax i skivor
  • ½ dl skalade pistaschnötter
  • 200 g baguette, gärna av surdegstyp
  • Olivolja
  • Vitvinsvinäger
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala palsternackorna och skär hälften i tunna skivor och hälften i stavar, 1-2 cm tjocka. Skala och skär potatis och lök i tunna skivor, gärna på mandolin. Fräs löken mjuk i ½ msk olja i en kastrull ca 2 minuter. Tillsätt palsternacks- och potatisskivor, 13 dl vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i ca 10 minuter.
    2. Stek palsternacksstavarna runt om i ½ msk olja tills de är mjuka och har fått fin färg, ca 6 minuter. Rör i hälften av kvargen i soppan och mixa slätt med mixerstav. Krydda med 1½ msk vinäger, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
    3. Finhacka laxen och blanda med resterande kvarg och 1 krm salt. Grovhacka nötterna.
    4. Häll upp soppan i portionsskålar. Fördela den rostade palsternackan och hackade nötter i skålarna. Servera soppan med brödskivor och laxröra. Droppa ½ tsk olja över varje portion.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben