Soppa - Räksoppa med ris

Serverar: 4-6 portioner

Denna räksoppa är kratig i både smak och till mättnad.

Ingredienser

  • 500 g färksa räkor
  • 2 tsk olja
  • 2 st gul lök, skivad
  • 1 st morot, riven
  • 1 st selleristjälk, skivad
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 1 1/2 l vatten
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk smör
  • 1 dl ris
  • 1 msk tomatpuré
  • pressad citron
  • Salt
  • Peppar
  • 2 msk cognac
  • Dill till garnering
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna och spara skalen.
    2. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i räkskalen. Fräs på stark värme tills skalen fått färg. (ju mer du steker skalen ju starkare smak får du). Sänk värmen och lägg i en fjärdedel av löken, moroten, vitlöken och sellerin. Fräs under lock ca 5 min och rör om då och då.
    3. Tillsätt vatten och lagerblad, koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda i ca 25 minuter under lock. Sila av buljongen.
    4. Hetta upp smöret i en kastrull på medelvarm platta och lägg i resten av löken, fräs under lock ca 5 minuter.
    5. Tillsätt räkbuljongen, riset och tomatpurén. Koka upp, sänk värmen och låt småkoka i ca 30 min under lock. Låt soppan svalna något kör den sedan i mixer eller matberedare tills den blir slät.
    6. Tips: Du kan sila av soppan och köra de fasta ingredienserna i beredaren till en puré. Blanda sedan i vätskan igen.
    7. Häll tillbaka soppan i en kastrull och sjud den i ca 4 minuter. Blanda i räkorna, pressad citron och cognac, låt sjuda tills allt blir varmt.
    8. Smaka av och krydda med peppar och eventuellt salt.
    9. Servera med vitlöksbröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben