Vacker nigirisushi med grön sparris och smakrik skinka.
Vid festligare tillfällen kan man servera nigiri i ett endivblad. Det ser läckert ut och passar som plockmat.
Ingredienser
120 g sushiris
Salt
Socker
5 ½ msk risvinäger
16 tunna stjälkar grön sparris
½ noriark (algblad)
2 tsk wasabipasta
8 tunna skivor lufttorkad skinka
Instruktioner
Skölj sushiriset, låt det koka upp med 1 3/4 dl vatten, och småkoka under lock på svag värme ca 15 minuter.
Låt riset svälla ytterligare 10 minuter utan lock.
Värm upp 1 ½ msk risvinäger med 3 nypor salt och lika mycket socker. Häll över riset i en skål, droppa över risvinäger marinaden och blanda väl.
Skölj sparrisen, skär av topparna, använd resten till någon annan rätt. Koka sparristopparna al dente i lättsaltat vatten i 3 minuter. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
Gör i ordning en tezulösning: Blanda resten av risvinägern med 2 dl vatten, klipp noribladet på längden i åtta strimlor.
Fukta fingrarna med tezulösningen, forma åtta lika stora avlånga bollar av riset, håll fingrarna fuktiga hela tiden. Pensla lite wasabi på risbollarna.
Lägg två sparristoppar på varje risboll, rulla ihop en skinskiva och lägg ovanpå.
Linda in varje sparrissushi med en strimla nori, sätt fast ändarna med 1-2 riskorn.