De här nostalgifyllda, spröda smör- och kardemummaskorporna är goda att äta precis som de är, eller bred på lite färskost eller smör och njut dem till en kopp te.
Ingredienser
1 l grahamsmjöl
1 l vetemjöl
2 msk bakpulver
3 dl råsocker
½ tsk salt
1-2 msk finmald kardemumma
350 g smör
5 dl gammaldags mjölk
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader. Blanda grahamsmjöl, vetemjölk, bakpulver, råsocker, salt och kardemumma i en skål.
- Smält smöret och rör ner mjölken. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.
- Dela degen i två delar och kavla ut den till 2-3 cm tjocklek på ett lätt mjölat bakbord. Tryck ut rundlar med hjälp av ett glas eller utstickare, ca 3-4 cm i diameter.
- Grädda dem 10-15 minuter och låt dem svalna. Dela sedan varje bulle med hjälp av en gaffel, ytan ska vara lite skrovlig.
- Höj värmen till 275 grader eller högsta möjliga temperatur. Lägg skorporna med snittytan uppåt och rosta dem i max 5 minuter. De får absolut inte brännas vid eller bli för mörka.
- Sänk sedan värmen till 175 grader genom att vrida ner värmereglaget samtidigt som du öppnar ugnsluckan. Stäng luckan när temperaturen är 175 grader. Låt skorporna torka i ugnen 20-30 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)