Stekt lax med pressad potatis, citron och örter

Serverar: 4 portioner

Tid: 35 minuter

Just nu tycker jag att det här är den godaste laxrätten. Den kan göras på färsk eller fryst tinad laxfilé, färskpotatis eller "gammal" potatis. Rätten ger ca 470 kcal/port.

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 laxfilébitar (à 125 g)
  • 2 msk smör till stekning
  • ½ citron
  • ½ ask kryddkrasse (uteslut om du inte tycker om smaken)
  • ½ kruka dill
  • ½ kruka gräslök
  • 1 dl gräddfil
  • ½ tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten ca 20 min, känn med sticka att den är klar. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av någon minut.
    2. Salta och peppra laxen. Stek den i smöret ca 2 min per sida, den är färdig när köttet är ljusrosa och med en liten rå kärna mitten.
    3. Skrubba citronen i ljummet vatten, riv skalet. Plocka krasse och dill, hacka eller klipp gräslöken.
    4. Pressa potatisen i en skål. Klicka gräddfil över. Strö över krasse, dill, gräslök och citronskal. Salta och peppra och rör om försiktigt, bara så att allt blandar sig. Det ska inte bli ett slätt mos. Servera med laxen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben