Stuvad svamp

Serverar: 3-4 portioner

Svamptider

Ingredienser

  • Färsk svamp
  • Ca: 1 liter svamp, rensad färsk, en sort eller blandade
  • 2-3 msk smör eller margarin
  • Djupfryst svamp
  • Ca: 200 g champinjoner, färska eller djupfrysta
  • 2-3 msk smör eller margarin
  • Burkkonserverad svamp
  • 1 burk svamp (ca 200 g) i skivor eller bitar
  • 2-3 msk smör eller margarin
  • Torkad svamp
  • Ca: 25 g svamp, torkad (1-3 dl, beroende sort)
  • + 5 dl vatten
  • 2-3 msk smör eller margarin
  • Stuvning
  • 2½ msk vetemjöl
  • 2 dl svampspad + mjölk
  • 1 dl grädde
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk soja, äkta
  • Vitpeppar eller svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Färsk svamp: Borsta svampen, skölj den om det behövs och skär den i bitar.
    2. Djupfryst svamp: Lägg svampen otinad i en kastrull och låt den tina på svag värme.
    3. Burkkonserverad svamp: Häll av spadet. Spara det, om det är gott. Skär ev svampen i mindre bitar.
    4. Torkad svamp: Blötlägg svampen i ljummet vatten, minst ett par timmar, gärna 8-10 timmar. Koka den ev i blötläggningsvattnet 5-10 min. Häll av och spara spadet, men inte från murklor. Obs! Stenmurklor innehåller ett vattenlösligt gift. Kokspad och blötläggningsvatten ska därför slås bort. För säkerhets skull rekommenderas samma tillagningssätt för alla slags murklor. Se Stuvade murklor.
    5. Stuvningen: Strö mjölet över svampen, rör om. Späd under omrörning med ev svampspad, mjölk och grädde. Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fettet och fräs svampen tills det "knäpper" i den och fettet klarnat, 5-10 min. Koka på svag värme minst 10 min, gärna 15 min. Smaka av med salt, ev soja, som även ger färg, och ev peppar.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4
    3

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Vilken svamp..?
    Vi har verkligen blivit bortskämda med en massa härliga svampsorter...

    Svamplära!
    Passa på att lära dig de vanligaste svampsorterna!Svamp är en ömtål...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben