Stuvstas Publimpa (Bakmaskin)

Serverar: 1 portioner

Tid: 3 timmar 30 minuter

Ett eget recept. För i Stuvsta finns ingen pub och Stuvstalimpan finns inte heller längre. Namnet kommer av att det är en variant av denna limpa och att den innehåller ale. En lite söt halvmörk limpa såsom svenskt matbröd var förr i tiden. (Min maskin är en Tefal Home Bread)

Ingredienser

  • 2 dl Boddington's Pub Ale
  • 2 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 msk smör och rapsolja
  • 25 g färsk jäst (eller en halv påse torrjäst)
  • 1 l rågsikt
  • 1 msk brödkrydda
  • 1 dl siktat dinkelmjöl (cirka)
  • 2 dl farinsocker
  • 1 tsk mald pomerans
  • 2 msk mörkt muscovadosocker
  • Instruktioner

    1. Häll i tur och ordning i öl, vatten, salt,, ägget, socker brödkrydda, smör, jästen och sist rågmjölet.
    2. Kör igång maskinen på läge 2 och 1500 g (french) och låt maskinen blanda ingredienserna. Vid första vilan för degen (efter ca 5 minuter på min maskin) då mjölet sväller häller du i dinkelmjölet.
    3. Maskin startar igen och dinkelmjölet knådas in. Dinkelmjölet ger en lite frasigare skorpa på brödet. När degen fått en konsistens som släpper från väggarna och klumpen vrider sig runt som en fjärlislarv som ska kläckas är konsistensen den rätta. Stäng locket och låt maskinen knåda färdigt.
    4. När den stannar spraya degen med vatten. Blanda ihop farinsocker, pomerans och muscovadon i en skål.
    5. Avnjut resten av Boddintong-ölet under tiden maskinen jäser degen.
    6. När maskinen börjar knåda igen häller du sockerblandningen och låter sedan maskinen göra färdigt brödet. Spraya brödet ett par gånger under gräddningen för att förhindra att brödet spricker.
    7. Anledningen till att sockerblandningen skall i sist är att jag tycker mig ha märkt att maskinen har så lång jästid att all sötma försvinner från brödet.
    8. Givetvis går brödet att baka för hand och kan frysas in.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben