Suovas (kallrökt reninnanlår) med tranbärmajonnäs och hasselnötter

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 dagar

Norrländsk rätt med hasselnötter på ett modernt vis

Ingredienser

  • 200 g Suovas
  • 1 krm salt
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm mald svartpeppar från kvarnen
  • 1 rosmarinkvist
  • 1/2 dl frysta tranbär
  • 1 ägg
  • 1 krm dijonsenap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1,2 dl kallpressad svensk ekologisk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm mald svartpeppar från kvarnen
  • 1 msk hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Börja med Suovasen redan 2 dagar innan servering. Skär bort alla senor och hinnor från utsidan av köttet, gnugga in det med en blandning av socker,salt,svartpeppar och hackad rosmarin.
    2. Lägg allt i en påse och kyl den över natten. Dagen efter tas köttet ur påsen och torkas av. Frys nu in köttet till dagen efter. Tag ur köttet ur frysen 3 timmar innan servering.
    3. När det är en timme kvar till serveringen så skivas köttet tunt, som skav ungefär, det går utmärkt när det är halvfruset, skivorna blir tunnare då också. Lägg upp köttet på tallrikar i en rad eller en cirkel och plasta, ställ i kyl fram till servering.
    4. Gör nu majonnäsen; Mixa tranbär med senap, salt, peppar och vinäger med en mixerstav. Tillsätt oljan droppvis tills det har bildats en tjockare majonnäs, eventuellt måste man ha mer olja om det är mycket vätska i bären.
    5. Stöt hasselnötterna i en mortel och rosta dem därefter i en het stekpanna.
    6. Servering: Tag ur köttet från kylen, klicka på majonnäsen på köttet eller spritsa ut det i långa linjer över köttet, strössla över de rostade hasselnötterna och servera med en skiva gott hembakt surdegsbröd och lite ekologisk svensk rapsolja.
    7. smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben