Sushiris (inte bara rå fisk...)

Serverar: 10 portioner

Tid: 2 timmar

Som ni kanske vet förknippas sushi med rå fisk, vilket innebär att de flesta sätter ett likhetstecken däremellan. Sanningen är att sushi betyder "surt ris". Rå fisk heter "sashimi". Det finns därför en mängd olika sushi, både vegetariska och med olika slags innehåll från havet. Receptet nedan räcker till c:a 10 rullar sushi.

Ingredienser

  • 3,75 dl rundkornigt ris
  • 7,5 dl vatten
  • 5 msk risvinäger
  • 1 msk mirivin
  • 3 msk socker
  • 2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Skölj riset tills sköljvattnet blir klart. Slå över riset i ett durkslag av plast, och låt det rinna av i en timme.
    2. Blanda ris och vatten i en kastrull med tättslutande lock. Koka upp och låt koka i 5 minuter. Sänk värmen och låt riset ångkoka i 12- 15 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Lyft på locket och täck kastrullen med en kökshanduk. Lägg på locket igen och låt stå i 15 minuter.
    3. Medan riset kokar blandar du vinäger, vin, socker och salt och värmer försiktigt under omrörning tills sockret smält. Ta bort blandningen från värmen och låt svalna.
    4. Bred ut risblandningen i botten på en flat porslins-, plast- eller träskål (EJ METALL!). Kör sedan en trägaffel genom riset för att separera kornen medan du långsamt tillsätter vinägerblandningen. Riset ska inte bli allt för fuktigt.
    5. Täck riset med en ren handduk och låt det stå svalt tills det ska användas. Sushiris håller sig bara en dag och får inte värmas igen.

    Liknande recept

    4.7
    50 min
    2-3
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben