Svärmors busenkla tekakor
Serverar: 25-30 portioner
Ett snabbt, gott och billigt standardrecept som lätt kan varieras.
Ingredienser
50 g smör
5 dl vatten
2 1/2 dl havregryn
50 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
Instruktioner
- Koka upp vatten och häll över havregryn och smör i en bunke/assistent. Rör om då och då och låt svalna till fingervarmt. Rör ned jäst, socker salt och nästan allt mjöl. Knåda till smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut runda tekakor med mått. Lägg på smord/bakplåtspappersklädd plåt. Nagga och låt jäsa övertäckta ca 1 timma. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 8 minuter.
- Förslag på variation:
*tillsätt 2 tsk brödkryddor
*byt ut hälfen av vetemjölet mot rågsikt
*blanda 1 dl solrosfrön och/eller pumpafrön i degen
*blanda ned 2 dl finrivna morötter (tillsätt då mer mjöl)
*använd mjölk istället för vatten
*rör ned ett par matskedar vetekli
*öka på mängden smör till 100 g (gott!)
Liknande recept
Kommentarer (3)
Jättegoda och lättbakade! Har gjort dom i kväll och kommer göra dom snart igen. Tack för ett bra recept./ Katarina
Suveränt recept! Kommer bli en favorit här hemma.
Jättegoda tekakor som jag kommer att göra fler gånger. Jag tog i ett par msk havrekli samt 1 msk kummin, det gillar vi.