Svärmors busenkla tekakor

Serverar: 25-30 portioner

Ett snabbt, gott och billigt standardrecept som lätt kan varieras.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 50 g jäst
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • ca 10 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten och häll över havregryn och smör i en bunke/assistent. Rör om då och då och låt svalna till fingervarmt. Rör ned jäst, socker salt och nästan allt mjöl. Knåda till smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek.
    2. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut runda tekakor med mått. Lägg på smord/bakplåtspappersklädd plåt. Nagga och låt jäsa övertäckta ca 1 timma. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 8 minuter.
    3. Förslag på variation: *tillsätt 2 tsk brödkryddor *byt ut hälfen av vetemjölet mot rågsikt *blanda 1 dl solrosfrön och/eller pumpafrön i degen *blanda ned 2 dl finrivna morötter (tillsätt då mer mjöl) *använd mjölk istället för vatten *rör ned ett par matskedar vetekli *öka på mängden smör till 100 g (gott!)

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    30
    34

    Kommentarer (3)

    kattis63 24 augusti 2008

    Jättegoda och lättbakade! Har gjort dom i kväll och kommer göra dom snart igen. Tack för ett bra recept./ Katarina

    Mobojs 16 april 2009

    Suveränt recept! Kommer bli en favorit här hemma.

    essim 20 juni 2009

    Jättegoda tekakor som jag kommer att göra fler gånger. Jag tog i ett par msk havrekli samt 1 msk kummin, det gillar vi.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben