Svärmors nattkokta ärtsoppa i ugnen
Tycker du att det tar tid med att koka ärtsoppa då är detta det ultimata receptet. Sköter sig själv på natten och du har god ärtsoppa dagen efter....extra god dessutom pga den långa koktiden. Dessutom behöver man inte blötlägga ärtorna i förväg. Hoppa över köttet om du vill ha en vegetarisk soppa.
Ingredienser
ca 500 g rimmad fläsklägg eller rimmat sidfläsk
2½ l vatten
1 kg gula ärtor
1 stor lök
1 msk salt
1 tsk timjan
Instruktioner
- Sätt ugnen på 100°. Hacka löken och häll alla ingredienser i en djup ugnssäker gryta (lergryta eller järngryta), sätt in grytan med lock i mitten av ugnen på kvällen.
- Låt den stå i ugnen tills ärterna är mjuka ca 10 timmar.
När det är klart: Plocka upp fläsket, rensa och skär i småbitar. Lägg sen tillbaka köttet i soppan.
Ät och njut.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Tack för tips - det ska jag absolut pröva härnäst!
Utomordentligt gott! Jag gjorde halv sats, utan kött men med fläskkorv vid sidan om. Soppan såg först lite "vattnig" ut, men efter att jag hällt över på vanlig kastrull och värmde (småkokade) soppan den tid som korven kokade, så blev soppan så där helt perfekt i konsistens och färg. Ärtsoppan smakade ljuvligt utan några extra kryddor. En fördel med lergrytan - ärtorna kokar inte sönder. Visserligen är det i familjen delade meningar om konsistensen av ärtorna, men då de var mjuka och inte hårda, så blev det tummen upp!
Oj vad gott det blev! Jag tyckte aldrig om ärtsoppa som liten och är fortfarande försiktigt tveksam, men det här blev så gott att jag riktigt längtar till det. Jag tog nog lite för mycket vatten från början så soppan var lite lös efter natten men vi kokade bort lite vatten när vi värmde soppan till middag i samband med att vi skar upp fläsket.