Svamp- och kronärtskockspaj

Serverar: 8 portioner

Egenplockad svamp är såklart godast i pajen men köpt fungerar utmärkt. Med tomatsås i äggstanningen blir det dessutom en härlig färg.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g margarin
  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ dl grahamsmjöl
  • 1 krm salt
  • 1-2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 250 g blandad färsk svamp, i bitar
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 msk olivolja
  • 2½ dl marinerade kronärtskockor, halverade
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 1 dl Oatly iMat, 13 % eller 7 %
  • 1 dl färdig tomatsås
  • 1 krm salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • Topping
  • 1 näve sköljd ruccola
  • 2 msk pumpakärnor, rostade i lite olivolja och crema di balsamico
  • Olivolja efter smak
  • Creme di balsamico efter smak
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Blanda margarin, mjöl och salt till smulor i en matberedare eller nyp ihop för hand. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Tryck ut degen i en pajform och grädda tills skalet får fin färg, cirka 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader.
    3. Pajfyllning: Fräs ur vattnet från svampen i en torr panna. Tillsätt olja, lök och vitlök och fräs allt ett par minuter. Lägg blandningen i pajskalet. Fördela kronärtskockshjärtana ovanpå.
    4. Vispa ihop äggstanningen och häll den över fyllningen. Grädda pajen cirka 25 minuter.
    5. Topping: Låt pajen svalna något och toppa den med ruccola och rostade pumpakärnor vid servering. Droppa över lite god olivolja och balsamico.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben